News GR

Το Εθνικό Πανεπιστήμιο Ουζχορόντ διοργανώνει εργαστήριο για την ψηφιοποίηση, την ένταξη και την πράσινη ανάπτυξη στην ανώτατη εκπαίδευση

Στις 27 Νοεμβρίου 2024, το Εθνικό Πανεπιστήμιο Ουζχορόντ διοργάνωσε επιστημονικό και πρακτικό εργαστήριο με τίτλο «Ιδιαιτερότητες Εφαρμογής της Ψηφιοποίησης, της Ένταξης και της Πράσινης Ανάπτυξης στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Ουκρανίας». Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή, εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Re-Direction, μιας πρωτοβουλίας Erasmus+ που αποσκοπεί στον αναστοχασμό της ανώτατης εκπαίδευσης στο ψηφιακό περιβάλλον και στην προώθηση πρακτικών ένταξης και βιωσιμότητας, βασισμένων στις βέλτιστες πρακτικές και πολιτικές συστάσεις της ΕΕ.

Το εργαστήριο συγκέντρωσε εκπαιδευτικούς, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ενδιαφερόμενους φορείς, προκειμένου να συζητήσουν κρίσιμα ζητήματα και να ανταλλάξουν εμπειρίες σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη βιωσιμότητα και την ένταξη στην ανώτατη εκπαίδευση. Παρείχε μια πλατφόρμα για την ανάλυση των τρεχουσών προκλήσεων και τον εντοπισμό κενών στα προγράμματα σπουδών και στις θεσμικές πολιτικές, προσφέροντας πρακτικές λύσεις για την ευθυγράμμιση της ουκρανικής ανώτατης εκπαίδευσης με τα παγκόσμια πρότυπα.

Τα κύρια συμπεράσματα από την αξιολόγηση του εργαστηρίου αποκάλυψαν τα εξής:

Αλληλεπίδραση και Ανταλλαγή Ιδεών: Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ομόφωνα ότι το εργαστήριο αποτέλεσε μια ιδιαίτερα αποτελεσματική πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών. Ένα σημαντικό ποσοστό υπογράμμισε τον ρόλο του στην προώθηση της συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ διαφόρων φορέων.

Συνάφεια με τις Τρέχουσες Προκλήσεις: Οι περισσότεροι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι το περιεχόμενο του εργαστηρίου ανταποκρίθηκε άμεσα σε κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ανώτατη εκπαίδευση στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στους τομείς της ψηφιοποίησης, της ένταξης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Πρακτικά Παραδείγματα και Μελέτες Περίπτωσης: Η εκδήλωση παρουσίασε παραδείγματα επιτυχημένων εφαρμογών από τον πραγματικό κόσμο, τα οποία οι συμμετέχοντες βρήκαν ιδιαίτερα χρήσιμα για την κατανόηση πρακτικών λύσεων και εφαρμογών.

Μελλοντικές Συστάσεις: Οι ενδιαφερόμενοι φορείς πρότειναν τη διεύρυνση τέτοιων εργαστηρίων, ώστε να εμπλέκουν ένα ευρύτερο κοινό, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών και ακαδημαϊκού προσωπικού από διάφορους κλάδους, καθώς και την εστίαση σε διεπιστημονικές προσεγγίσεις για ολοκληρωμένες λύσεις.


Η δέσμευση του έργου Re-Direction στην καινοτομία αντικατοπτρίστηκε περαιτέρω στα σχόλια των συμμετεχόντων, οι οποίοι κάλεσαν για συνεχή προσπάθεια ενσωμάτωσης περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών, ψηφιακών εργαλείων και πρακτικών ένταξης στο εκπαιδευτικό πλαίσιο.

Η επιτυχία αυτού του εργαστηρίου αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας για την πρόοδο της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ουκρανία. Υπογραμμίζει την ανάγκη προώθησης στρατηγικών ένταξης, πράσινης ανάπτυξης και ψηφιοποίησης, ώστε να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες απαιτήσεις του παγκόσμιου εκπαιδευτικού τοπίου. Με τις συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες του, το έργο Re-Direction συνεχίζει να ανοίγει τον δρόμο για μετασχηματιστικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση.

Για περισσότερες ενημερώσεις σχετικά με το έργο Re-Direction και τις επερχόμενες εκδηλώσεις, ακολουθήστε μας στην επίσημη ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι ωστόσο εκείνες των συγγραφέων μόνο και δεν αντανακλούν απαραίτητα εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκής Εκτελεστικής Υπηρεσίας Παιδείας και Πολιτισμού (EACEA). Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η Ευρωπαϊκή Εκτελεστική Υπηρεσία Παιδείας και Πολιτισμού μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για αυτές.

Σελίδα Facebook του έργου: https://www.facebook.com/profile.php?id=61563411968827

Σελίδα LinkedIn του έργου: https://www.linkedin.com/company/re-direction-project/

Σελίδα X (πρώην Twitter) του έργου: https://x.com/RE_DIRECTION_

#redirection #ErasmusPlus #inclusivity #sustainability #digitalization
2024-12-10 14:48